Błonnik witalny - sprzymierzeniec odchudzania
![Dietoteczka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/logo-4f556d6d934d1d4f3d9363998da.jpg)
Błonnik witalny niewątpliwie jest sprzymierzeńcem wszystkich, którzy zmagają się z nadmiarowymi kilogramami. Substancję te uzyskuje się z babki płesznik oraz babki jajowatej. Pomaga usprawnić metabolizm oraz oczyścić organizm z toksyn. Czy błonnik naturalny posiada dodatkowe korzyści dla naszego zdrowia?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Właściwości błonnika witalnego
Regularne spożywanie błonnika poprawia nie tylko naszą sprawność fizyczną, ale również psychiczną. Pomaga w walce z zaparciami, ale również obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i ogólny stan zdrowia. Dzięki swym właściwościom błonnik obniża przyswajalność toksyn, za to podnosi poziom dobrego cholesterolu, a obniża ten zły. Chroni również przed rozwojem m.in. cukrzycy.
Wydaje się zatem, że do pełni zdrowia wystarczy tylko dostarczać odpowiednią ilość błonnika. To prawda, ale większość z nas spożywa go stanowczo za mało – okazuje się, że statystyczny Europejczyk zjada go ok. trzy razy mniej niż przewiduje norma. Przyjmuje się, że zdrowy człowiek powinien spożywać do 40 g błonnika na dobę.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Źródła błonnika
Najlepszym sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika jest włączenie do diety owoców, warzyw oraz produktów pełnoziarnistych. Na pozór łatwe zadanie, jednak wielu z nas ma z tym problem – nie jesteśmy w stanie spożywać tak dużej ilości produktów. Dietetycy polecają wówczas suplementy diety w formie błonnika witalnego, który uzupełnia jego niedobory w organizmie. Plusem jest fakt, że pozyskiwany jest naturalnie, w odróżnieniu od wielu odżywek produkowanych przemysłowo.
Oprócz wspomnianych wcześniej źródeł błonnika, wartym polecenia są również:
- kokos (23 g błonnika na 100 g produktu)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
- suszone śliwki (16 g na 100 g produktu)
- otręby pszenne (aż 42 g na 100 g)
- fasola czerwona (25 g na 100 g)
- marakuja (16 g na 100 g)
- migdały (13 g na 100 g)
Spożywanie błonnika przynosi korzystne efekty wszystkim, którzy są na diecie. Działa dwojako: po pierwsze przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wrzucamy „wyższy bieg” naszemu organizmowi; po drugie, sprawia, że na długo czujemy się syci, dzięki czemu nie podjadamy.
Obecnie obserwuje się swoistą modę na błonnik witalny. Czy słusznie? Ciężko to ocenić, pewne jest jednak jedno – spożywanie jego odpowiednich ilości zagwarantuje nam dobre zdrowie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Dietoteczka](https://i.wpimg.pl/128x128/m.fitness.wp.pl/logo-4f556d6d934d1d4f3d9363998da.jpg)
Polecane przez autora:
- Niezwykłe właściwości oleju kokosowego
- Miód – dlaczego warto go jeść?
- Dietoteczka - jedyne takie miejsce w sieci
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze